VZDRŽEVANJE OLJENEGA PARKETA  
   

LIOS SOFT BALM
Negovalni detergent Lios Soft Balm se uporablja za normalno čiščenje lesenih talnih oblog. Vsebuje tudi zaščitno olje, zato hkrati s čiščenjem les tudi neguje. Z redno uporabo dosežemo enakomerni izgled površine, ki še povdarja naravno lepoto lesa.

LIOS KRONOS
Lios KRONOS je intenzivno čištilo za lesene talne obloge oljene z naravnim oljem. Zaradi rastlinskih ekstraktov, ki jih vsebuje, z lahkoto odstranimo tudi največjo umazanijo.

LIOS TALITA
Lios TALITA je olje za zahtevnejše vzdrževanje oljenih lesenih tal. Uporabljamo ga za zelo poškodovana in opraskana tla, predvsem na bolj obremenjenih delih (npr.: vhod …) in če tla izgledajo suha in nimajo enakomerno lepega izgleda. Pred uporabo olja Talita tla operemo z detergentom Lios Kronos.

careLios
   
VZDRŽEVANJE LAKIRANEGA PARKETA  
   

VELUREX Cleaner Star
VELUREX Cleaner Star je nevtralni detergent namenjen čiščenju lakiranih lesenih tal. Dobro očisti tudi druge talne obloge: gumo, vinilne površine, linolej, plastiko in marmor. Odstranjuje umazanijo, črne črte od gumijastih čevljev in druge madeže, ne pušča ostankov ter hkrati prijetno odišavi prostor.

VELUREX Polish WT
VELUREX Polish WT je vodna emulzija industrijskih voskov namenjena vzdrževanju lakiranih lesenih tal, gumijastih oblog, vinilnih površin, linoleja, plastike in marmorja (ni primerno za nelakirana lesena tla in za vpojne materale). Preprečuje drsenje in pojav elektrostatike. Hrani in obnavlja tla ter prijetno odišavi prostor.

VELUREX Metal Lack
VELUREX Metal Lack je metaliziran vosek za vzdrževanje lakiranih lesenih tal, ki so zelo poškodovana ali opraskana. Zaradi svoje polimerne strukture daje tlom enakomeren in sijajen izgled. Je zelo trden, elastičen, transparenten in ne drsi. Na voljo tudi v popolnoma nesijajni različici VELUREX Metal Matt.

careVelurex
 

VZDRŽEVANJE VOSKANEGA PARKETA

NATURAL WAX
NATURAL WAX – mešanica čebeljega voska, namenjena vzdrževanju voskanih lesenih tal in pohištva ter opečnih tlakovcev (cotto). Površinam daje izredno trdnost in sijaj.

VZDRŽEVANJE LAMINATA

LAMIN CLEAN je antistatični detergent namenjen čiščenju vseh vrst laminatov in drugih trdnih površin. Antistatična emulzija izboljšuje oprijemanje prahu na krpo in zavira nastajanje novega statičnega prahu. Ni potrebno izpiranje tal, ker ne pušča ostankov, čisti in prijetno odišavi prostor.

careWaxLamin
 

Vzdrževanje lesenih tal je zelo odvisno od frekvence uporabe prostora:

Majhna obraba parketa: spalnice.

Srednja obraba parketa: bivalni prostori, dnevne sobe, hodniki.

Močna obraba parketa: trgovine, pisarne, avle.

 

Obraba parketa
majhna
srednja
močna
Lakiran parket:
Brisanje ali sesanje prahu
vsakodnevno
vsakodnevno
vsakodnevno
Čiščenje z vlažno krpo
1 x tedensko
1 x tedensko
vsakodnevno
Vzdrževanje parketa
2 x letno
1 x mesečno
1 x tedensko
Oljen parket:
 
Brisanje ali sesanje prahu
vsakodnevno
vsakodnevno
vsakodnevno
Čiščenje z vlažno krpo
1 x tedensko
1 x tedensko
vsakodnevno
Vzdrževanje parketa
1 x mesečno
1 x tedensko
vsakodnevno

 

Koristni nasveti:

- Pomembno je, da v prostoru kjer je položen parket, vzdržujemo stalno relativno zračno vlago med 40 in 60 % , da ne nastanejo razpoke med deščicami, zlasti v zimskem obdobju, ko v prostorih kurimo (temperatura naj ne presega 23 ºC).

- Parket prvič čistimo šele po najmanj 7 dneh od zadnjega lakiranja in po najmanj 10-15 dneh od zadnjega oljenja.

- Z rednim vzdrževanjem lahko začnemo po 3 - 4 tednih po lakiranju ali oljenju. Parket zahteva konstantno in pazljivo vzdrževanje.

- Pred vhodom v stanovanje namestimo predpražnik, ki naj bo vedno čist. Na njem natačno odstranimo trdne delce (kamenje ...) s čevljev.

- Vsakodnevno odstranjujemo prah s parketa z dobro metlo ali s sesalcem za prah.

- Parket čistimo s krpo navlaženo z vodo ali z raztopino nevtralnega detergenta za čiščenje lakiranega parketa, ki se ne peni!

- Parket vzdržujemo s sredstvi namenjenimi za vzdrževanje parketa tako, da nanesemo zelo tanek in enakomeren sloj sredstva po vsej površini. Ko je popolnoma suh, ga po potrebi zloščimo z mehko volneno krpo ali loščilcem. (Natančno upoštevamo navodila proizvajalca!)